dossier overlast Lith

Gemeente Lith
t.a.v. het college van burgemeester en wethouders
Postbus 10.000
5397 ZZ Lith
 
 
 
Betreft: ernstige geluidsoverlast/2
 
 
                                                                                              Lith, 6 augustus 2003
 
Geacht college,
 
hiermee bevestigen wij de ontvangst van uw brieven van 11 en 17 juli waarin u meldt dat onze klachten in behandeling zijn genomen door mr. B Hopman.
 
De geluidsoverlast duurt op dit moment voort en breidt zich uit met burengerucht. Het zwembad in de tuin van de Hertog-Jan van Brabant wordt erg intensief de gehele dag tot 's-avonds laat gebruikt met de nodige geluidsoverlast van zowel de zwembadgeluiden, schreeuwende jeugd alsook een radio die af en toe in de openlucht staat opgesteld.
Hiervan is reeds melding gemaakt bij de regionale millieudienst en bij de politie.
Het antwoord van de politie, dat hier niet tegen wordt opgetreden, bevreemd ons. Ons inziens wordt hier in ieder geval artikel 4.1.7 lid 1 van de APV Lith 2000 overtreden in het geval het aktiviteiten zijn op het binnenterrein van de horecagelegenheid die liggen in de privesfeer. In het geval dat het geen aktiviteiten in de privesfeer zijn, zijn het ongeoorloofde bedrijfsmatige aktiviteiten n.l. het exploiteren van een openbare zwemgelegenheid zonder vergunning.
 
Onze indruk is dat dit zwembad en bijbehorend terras ook wordt gebruikt door (kinderen van) gasten, personeel en de kinderen van de exploitant van deze horeca-gelegenheid. Na overlast hebben wij de exploitant vriendelijk gevraagd hier een einde aan te maken omdat wij graag wilden slapen omdat we de volgende ochtend weer vroeg op moeten. De exploitant reageerde met onbegrip, denigrerende opmerkingen en sarcasme dat we daar over durfden te bellen en de overlast duurt voort.
 
Reeds meerdere malen is de exploitant van de Hertog-Jan van Brabant gemeld dat er sprake is van overlast indien er zich een spelende radio in zijn achtertuin staat of tot 's-avonds laat zwembadgeluiden en geschreeuw van kinderen klinkt. Hij lijkt zich daar niets van aan te trekken en lijkt het belangrijker te vinden dat hij zijn familie en zijn personeel overal hun favoriete radioprogramma kunnen beluisteren en naar hartelust kunnen badderen, dan de rust van zijn buren. Ook de politie lijkt dit geen ernstig vergrijp gezien het handelen na melding van klachten op 2 augustus.
 
Ons inziens verschuilt de exploitant zich achter de normen voor bedrijfsmatige activiteiten zoals gesteld in de Wet Milieubeheer, terwijl ons inziens de aktiviteiten liggen in de privesfeer en dus 4.1.7 lid 1 van de APV Lith 2000 van toepassing is. Wellicht is de exploitant niet goed op de hoogte welke normen er gelden bij verschillende aktiviteiten. Kennelijk vindt de exploitant het normaal burengerucht te veroorzaken, zelfs na 22:00 uur 's-avonds. Voorlichting vanuit de gemeente is hier misschien op zijn plaats.
 
Verder vragen wij ons af hoe de bouw van dit zwembad en het terras in de achtertuin van Hertog-Jan van Brabant heeft kunnen gebeuren. Wij vragen ons af of hiervoor geen bouwvergunning of melding volgens art. 8.41 van de Wet millieubeheer nodig is geweest. Wij vragen u ons hierover te informeren.
 
Wij vernamen op 15 juli j.l. van Mevr. vd Aa van de gemeente Lith dat er een waarschuwingsbrief van de gemeente Lith is uitgegaan naar Hertog-Jan van Brabant dat een tuinfeest echt niet kan er dat er een volgende keer handhavend wordt opgetreden. Wat dat precies inhoudt kon ze niet zeggen. Wij hebben om een afschrift van die brief naar de Hertog-Jan van Brabant gevraagd. Ze vertelde ons de juristen te vragen om ons dat afschrift te sturen en om met mij kontakt op te nemen. Tot op heden hebben wij nog geen afschrift ontvangen noch zijn wij op enige wijze inhoudelijk geinformeerd. Ook van de geluidmeting door het regionaal millieubedrijf van 27 juni 2003 hebben wij geen verslag ontvangen. Ook zonder muziekgeluid is er nu nog elke dag vrij eenvoudig een overschrijding te konstateren van de normen zoals gesteld in het het Besluit Horeca-, Sport en recreatie-inrichting millieubeheer vanuit de horeca-gelegeheden o.a. doordat koelcompressors te veel geluid produceren. Sinds onze brief van 1 juli 2003 hebben we nog geen ambtenaar zoals bedoeld in art. 6.1.a of 6.2 van de APV Lith 2000 gezien die de situatie komt inventariseren.
 
Onze woon- en leefsituatie wordt op ontoelaatbare wijze beïnvloed en is ernstig aangetast en wel zodanig dat wij nu ook overwegen te gaan verhuizen. Wij worden graag binnen enkele weken geïnformeerd binnen welke termijn de gemeente Lith denkt de problemen te hebben opgelost of de handhaving zodanig te hebben aangepast dat geluidsoverlast en burengerucht niet meer voorkomt. Dit is voor ons erg belangrijk omdat wij over 7 maanden ons eerste kind verwachten en onze energie in het geschikt maken van onze woning graag steken in een huis liggend in een gezond leefklimaat.
 
 
Wij verzoeken u onze persoonsgegevens niet openbaar te maken.
 
 
Hoogachtend,
 
 
 
 
Dhr. X en mw.Y
Lith