- Laatste weblog voor verkiezingen

Woensdag 24 februari 2010

Verantwoording periode januari 2007 - heden

Ik wil in dit blog vooral verantwoording afleggen over hetgeen ik de afgelopen drie jaar voor Maasdriel heb kunnen doen. Ik ben immers een vakwethouder die ingehuurd is door Samen Sterk Maasdriel. Ik woon ook niet in Maasdriel. Daarom sta ik niet op de kieslijst. En kunt u niet op mij stemmen. Daarom vindt ik het des te meer noodzakelijk om aan u, inwoner van Maasdriel, verantwoording af te leggen over mijn doen en laten de afgelopen drie jaren.

Als u mijn beleid voortgezet wilt zien dan vraag ik u op een van de kandidaten van Samen Sterk Maasdriel te stemmen. Een pracht ploeg. 25 man/vrouw sterk. Vol energie. Vele nieuwe gezichten. Vele specialisten ook. Met een goed doordacht programma voor de periode 2010-2014. Te vinden onder de knop op de home page van deze website. En er is in elke kern een frontman. Dat is ook nodig. Ik heb de afgelopen jaren soms collegebesluiten moeten nemen zonder dat ik ruggespraak kon houden met iemand van Samen Sterk Maasdriel in de betreffende kern. En…..als Samen Sterk Maasdriel sterk uit de verkiezingen komt en daardoor weer aan het college kan deelnemen zal ik uw wethouder zijn voor de komende 4 jaar. Ik verheug me er nu al op. En beloof dat de lijst van 3500 wachtenden op een huurwoning, linksom of rechtsom, echt aanzienlijk korter zal worden. Als er nu vandaag een huurwoning vrij komt dan zijn er maar liefst 60 tot 80 gegadigden. Een schande. U zult nu begrijpen en ik hoop ook waarderen waarom ik als wethouder grondzaken zoveel energie heb gestoken in het opstarten van nieuwe bouwlocaties.

Veel bereikt in Maasdriel. Maar…er moet nog veel meer gebeuren

Toen ik drie jaar geleden aantrad waren de verstoringen van politieke- en zelfs persoonlijke verhoudingen binnen raad en college oorzaak van besluitenloosheid en verlies van grip op organisatie en kosten. Een grafstemming op het gemeentehuis resulteerde in een gebrek aan klantvriendelijkheid naar u als inwoners. Als ondernemer, gericht op resultaat en snelheid van handelen , was dit voor mij een onwerkbare situatie. Wij zijn (ik ben) er intussen in geslaagd verhoudingen te normaliseren en nieuw beleid te realiseren zoals de zwaar verkeer routes, grondaankopen en plannenmakerij voor de vele nieuwe bouwlocaties, financiering van de Brede Scholen en de reorganisatie/automatisering van de gemeente. Om maar eens wat te noemen.
En waar ik erg trots op ben: de totstandkoming van de Visie Maasdriel 2020+, de unieke en breed gedragen toekomstvisie van onze mooie gemeente.
Dat ik als wethouder financiën ook op de kleintjes let bewijst het record overschot van meer dan 1 miljoen in 2009 en niet te vergeten de belastingverlaging van 2010.

Ik ken, net als velen van u, de persoonlijke kritiek van sommige partijen op mijn functioneren als wethouder maar u en ik weten ook dat veranderen niet vanzelf gaat; daarvoor is daadkracht nodig. Als je dan verweten wordt te doortastend te zijn, is dat eigenlijk een compliment. Ik hoop van harte dat u daar ook zo over denkt.


Dit is een lang weblog. Dat besef ik. Blader door de onderwerpen en pik er uit wat u interesseert
.

Omdat de lijst voor woningzoekenden nog nooit zal lang is geweest begin ik dit blog met de stand van zaken van “mijn” woningbouwprojecten. De bestaande en veelal oudere plannen vallen meestal onder de verantwoording van de wethouder Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, collega van den Anker. Als wethouder Grondzaken heb ik een aantal nieuwe initiatieven opgestart.

Lijst van 3500 woningzoekenden moet omlaag!

Roepen dat je veel gaat bouwen helpt niet. Kabouters bestaan niet. Daarvoor moet je eerst een strategie ontwikkelen en vervolgens moet er een organisatie opgezet worden om het vastgestelde doel te bereiken. Met onze visie 2020+ hebben we de strategie raadsbreed vastgesteld. En sinds deze zomer is er een projectbureau 2020+. Daarin zitten zowel de bouwregisseur (nieuw voor Maasdriel), een planeconoom (nieuw voor Maasdriel) en een planoloog (nieuw voor Maasdriel). En natuurlijk de projectmanager 2020+. Zij hebben alle lopende bouwprojecten in kaart gebracht en aangegeven in welke kernen de druk het grootst is en wat er wel en niet moet gebeuren. En wat al die bouwplannen kosten en opleveren. Het bouwbureau 2020+ moet immers de eigen kosten terugverdienen. In normale mensentaal noemen we dat “de eigen broek ophouden”. We zien dus nu zwart op wit waar het knelt en Ammerzoden staat met stip op één. Een plancapaciteit van 168 woningen en een behoefte van 300. Daarom is het zo spijtig dat het project de Haar II ( aankoop Verlouw) dreigde te mislukken. Gelukkig heeft de raad in meerderheid ingegrepen. Met Samen Serk Maasdriel, de VVD en PvdA als voorstemmers en Groen Links en het CDA als tegenstemmers. Dat Groen Links tegenstemde verwonderde me minder want die zijn zowat tegen alles. Zelfs de Zandmerenroute. Dat het CDA tegenstemt heeft meer met emotie dan met rationaliteit te maken vrees ik. Zie onder het kopje “Feiten en Cijfers over de Haar II en Ammerzoden”.
Maar laat me eerst met het goede bouwnieuws beginnen.


Bouwlocatie Klompenmakerhof II in Velddriel is vlotgetrokken

Als wethouder grondzaken is het mijn taak om nieuwe locaties op te sporen of bestaande locaties vlot te trekken. Klompenmakerhof II is zo’n bestaande locatie die vlotgetrokken moest worden. Het plan behelst 133 woningen waarvan 17 bouwkavels. Er worden derhalve 116 woningen gebouwd door KDO, Bouwfonds en van Wanrooij. Het plan is ook afgestemd met Woningstichting Maasdriel.
Natuurlijk hadden we liever het hele plan voor 100% in eigen beheer ontwikkeld. Maar KDO, Bouwfonds en v Wanrooij hebben er nu eenmaal grondposities. Net als de gemeente.
Het college van Maasdriel moet nog akkoord gaan. Onderwerp wordt door mijn ambtenaren voor de collegevergadering van 2 maart geagendeerd. Ik verwacht in het college geen problemen. Eerder applaus. Na akkoord college moet er een definitieve overeenkomst worden opgesteld en getekend. Daarna gaat de afdeling Ruimte en Samenleving met het bestemmingsplan aan de gang.
Het hele onderhandelingsproces heeft nog al lang geduurd omdat het moeizaam was een verdeel sleutel van kosten en opbrengsten te vinden die voor alle vier de partijen met grondposities aanvaardbaar was.
Ik ben heel blij dat ik op de valreep van deze collegeperiode ook voor Velddriel een prachtig bouwplan heb kunnen vlottrekken. Met Klompenmakerhof II kan Velddriel voorlopig tot 2020 vooruit.

En voor de bewoners van Klompenmakerhof I is er ook goed nieuws. De aanbesteding van de herstrating en het complementeren van het straatbeeld zal begin april plaatsvinden.

Feiten en Cijfers over de Haar II en Ammerzoden

Cijfers liegen niet.
De CDA raad- en commissieleden uit Ammerzoden durven met droge tranen te beweren dat er voldoende bouwplannen zijn voor Ammerzoden. Het zijn 168 woningen om precies te zijn. Terwijl berekeningen van onze bouwregisseur aantonen dat er een ambitie-behoefte is van 300 woningen.
De Haar II is in zijn planning zelfs al in 2015 noodzakelijk. Ik vrees dat de CDA-collega’s zich verkeken hebben op de bouwcapaciteit van Ammerzoden Noord. Dit is trouwens ook een project van mij als wethouder grondzaken. Net als de Haar II. Maar de haalbaarheidsstudies wijzen uit dat we in Noord weinig kunnen realiseren. Te dure aankopen. Teveel bedrijvigheid die opgekocht moet worden.
Er moeten nodig haalbare ! plannen ontwikkeld worden in en rond Ammerzoden. Zonder het hart van het hele dorp vol te bouwen met hoogbouw en het laatste stukje groen te verkwisten. Het dorpse karakter van Ammerzoden moet zeker behouden blijven.
Ik ben samen met de bouwregisseur een strategie aan het ontwikkelen voor Ammerzoden. Anders komen we daar geen steek verder. Begrijp dus goed dat zelfs de realisatie van de Haar II niet eens voldoende soelaas biedt om aan de behoefte van 300 woningen te kunnen gaan voldoen. Zo groot is de opgelopen achterstand! Laat ik er maar niet meer over schrijven.


De rol van woningstichting De Kernen.
De directeur van De Kernen liet onlangs in de pers weten dat ik hem had moeten bellen want dan had ik kunnen weten dat er geen interesse was in de aankoop van Verlouw. Moet je weten dat ik vier dagen voor hij de stekker er uittrok bij De Kernen op de koffie ben geweest. Het was zelfs lekkere koffie. Niet van die automatenprut. We hadden ook zaken gedaan. Althans dat dacht ik. Ik was er samen met onze bouwregisseur, onze aankooponderhandelaar en onze planeconoom. We zaten toen met maar liefst 6 professionals aan tafel. Heb toen een ambtelijk akkoord bereikt met de directeur van het projectontwikkelbedrijf van De Kernen en zijn adviseur. Dat akkoord hebben we staande de vergadering met de hand uitgeschreven. Twee kantjes vol. Het is erg te moeten constateren dat De Kernen blijkbaar zo’n grote organisatie is dat de linkerhand niet weet wat de rechter doet. Hou dan je mond. Zeker in de pers.
En zo lopen de verwervingskosten inderdaad torenhoog op. Aan wie ligt dat? En dus zullen de gemaakte kosten tot aankoop van Verlouw te zijner tijd bij de bestemmingsplan wijzigingen op het bordje van de veroorzaker gelegd worden. Niet meer, niet minder. Althans wat mij betreft. Zo ga je als preferred partners gewoon niet met elkaar om. Ook niet als alles ten gevolge van de fusie nog nieuw is. En nog even dit. Als zelfs dit ambtelijk akkoord ontkend wordt dan zet ik de beide geschreven kantjes op mijn weblog. Kunt u zelf lezen wie er hier aan het liegen en bedriegen is. In het akkoord stond natuurlijk wel geschreven dat de directie en commissarissen het akkoord nog moesten goedkeuren. Net zo goed als ik het voorbehoud moest maken “vermits goedkeuring college en raad”.

Wijs besluit raad van Maasdriel
De raad van Maasdriel heeft op 11 februari een wijs besluit genomen. Het college heeft opdracht gekregen een nieuw akkoord met Verlouw c.s. te sluiten. Hoop dat ik Verlouw nog zover krijg. Hij baalt natuurlijk net als ik. Door zo’n akkoord kunnen de bestemmingsplanvoorbereidingen voor de beide nieuwe locaties voor de ponyfokkerij en de verwerking van champignons opgestart worden. Hebben we geen tijdverlies. En het kost de gemeente GEEN CENT !. Wat wil je nog meer.

Bouwlocaties in Hedel, Rossum, Hurwenen, Heerewaarden, Well en Wellsseind

Hier zijn geen WVG ( Wet Voorkeurrecht Gemeente) locaties op mijn verzoek door de raad geclaimd. Dus heb ik (als wethouder grondzaken) niets te melden. Op één WVG-gebied na en wel in Hedel. Aan de Akkerseweg. Hier wordt nog aan gerekend en getekend. De prioriteit is trouwens ook zeer laag. Er wordt in Hedel genoeg gebouwd. Meer dan genoeg zelfs. Alleen moet het aandeel van huur- en starterwoningen een tandje hoger.
Voor Heerewaarden wordt de sloop en herbouw van de Varikse Driehoek cruciaal. Daar heb ik als wethouder grondzaken geen bemoeienis mee. Het gaat hier om bestaande woningbouw waar de grond vanzelfsprekend al in bezit is van woningstichting De Kernen. Collega van den Anker heeft, gezien de ervaringen met de Haar II, in mijn bijzijn, wijselijk gevraagd of de directie van De Kernen op de hoogte was van de plannen in de Varikse Driehoek. Ja De Kernen gaat daar inderdaad miljoenen verlies nemen.


Diverse WVG bouwlocaties in Alem en de brede school.

In Alem is het van het allergrootste belang om 60 woningen te bouwen en te verkopen of te verhuren.
Zonder die 60 woningen heeft de school nauwelijks toekomst. Mijn ambtenaren zijn druk aan het rekenen en tekenen op maar liefst 3 WVG locaties. Maar deze locaties hebben allemaal last van of te dure verwerving of aanwezige stankcirkels of recente onverwachte problemen met Rijkswaterstaat. Voor de zomer zal er duidelijkheid zijn en kunnen we de raad voorleggen wat de uitkomst is van al het rekenen en tekenen. Dan is ook de haalbaarheidsstudie van de brede school /dorpshuis gereed.


Stand van zaken Kerkdriel Noord (Hoorzik-Veersteeg).

Liever niet onteigenen.
Op 10 februari jongstleden was er een zeer druk bezochte en succesvolle workshop met de aanwonenden van de Hoorzik. Zij gaan samen met de ingenieurs van de Grontmij de herinrichting van de Hoozik aanpakken. Mee aan de tekentafel noem ik dat. Er werd ook volop meegedacht. Prachtig om betrokkenen zelf aan de slag te zien met hun eigen weg.
Begin februari was ook de sluitingstermijn voor bezwaarmakers tegen het ontwerp bestemmingsplan. We gaan nu vol gas door met het maken van het definitieve bestemmingsplan. Daarbij kunnen we – voor zover mogelijk- rekening houden met de gemaakte opmerkingen door bezwaarmakers. Aan de laatste aankopen wordt hard gewerkt. Ik hoop niet dat we moeten gaan onteigenen. Allereerst niet omdat ik niet van rechtszaken hou. Ik praat de problemen liever uit. En ten tweede niet omdat we hele nette aankoopprijzen betalen. Als wethouder grondzaken maar ook als projectwethouder van Kerkdriel Noord heb ik er op gestaan om de grondeigenaren een faire prijs te bieden. Dat doen we ook. Daarom is bijna 90% aangekocht. Ondanks de bouwcrisis hebben wij onze aankoopprijzen (nog) niet verlaagd. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we ook de laatste eigenaren over de streep kunnen trekken. We hebben in elk geval genoeg aaneengesloten grondposities in handen om met de eerste fase eind dit jaar effectief te kunnen beginnen met gronduitgifte.

Noord staat model voor Maasdrielse STERwijken
Kerkdriel Noord wordt een modelplan hoe in de toekomst onze STERwijken er uit gaan zien. Kleurrijk met veel groen en mooie authentieke gebakken straatklinkers. Zoals het bij een echt kleurrijk STERdorp hoort.
Vooral veel kavels voor zelfbouwers. Sinds 15 jaar krijgt Kerkdriel weer een eerste mooi groot bouwproject. Vergelijkbaar met de Bulk. Dat werd hoogtijd. Ik ben blij met Noord.
En ik zal onze rentmeester eeuwig dankbaar blijven toen hij mij, onmiddellijk na mijn aantreden als wethouder grondzaken, op de noodzaak en de mogelijkheden van Kerkdriel Noord heeft gewezen. Een gebied waar nota bene mijn eigen vader is opgegroeid. Met de nodige daadkracht zijn we in record tijd zover gekomen. Het kan dus wel snel als er bestuurlijk en ambtelijk maar duidelijk doelen worden gesteld en iedereen er voor wil gaan.

Stand van zaken bouwlocatie Zandmeren. (Hinthammer Waarden / Terwindt )
Zandoverslaghaven en strandbad Hedel.

Ook hier loopt alles naar wens. De samenwerkingovereenkomst met NIBA, de initiatiefnemer en eigenaar van de terreinen van de vroegere steenfabriek Terwindt (Kerkdiel Keramiek), is vernieuwd. Met unanieme toestemming van de raad. Soeters van Eldonk, NIBA’s befaamde architecten uit Amsterdam, hebben we het hele plan nog eens goed tegen het licht gehouden en aangepast aan de huidige marktbehoeften. Het plan wordt steeds mooier. En dorpser. Met meer grondgebonden woningen en minder hoogbouw.
De MER studies zijn achter de rug. Zonder problemen. Nu we weten wat we gaan bouwen en wat de technische MER eisen zijn is het een kwestie van rekenen.
Ook aan de zandoverslaghaven in Hedel en de nevengeul met bijbehorend nieuw strandbad en jachthaven wordt gestaag doorgewerkt. Eind dit jaar zullen we met het bestemmingsplan kunnen beginnen. Eer de eerste huizen gebouwd gaan worden zijn we nog wel een paar jaar verder. Maar het plan zit perfect op schema.

Bouwlocaties Kerkdriel Zuid en de Akker

Kerkdriel Zuid (Paterstraat richting Hoenzadriel) is een heel oud project van Collega van den Anker. Als gevolg van veel te dure verwervingskosten is het plan in de ijskast gezet. In samenspraak met de provincie is een deel van de plancapaciteit (rode contouren) geruild tussen Zuid en Noord.
We geven eerst voorrang aan Noord (daar hebben we 90% van de grond in bezit) vervolgens komen de Zandmeren en dan pas komt de Akker aan beurt. Van de Akker ben ik dan weer wel projectwethouder. Maar hier was het vanaf het eerste moment trekken aan een dood paard. Vandaar dat het geweer van schouder gewisseld moest worden en het vizier op Kerkdriel Noord werd gericht. Met succes. Een staaltje van perfecte strategie. Ben mijn ambtenaren nog steeds dankbaar voor hun suggesties.
We gaan wel door met de Akker maar in een lager tempo. Helemaal op het eind van de bouwlocatie prioriteitenlijst komt dan Zuid aan de beurt. In de tussentijd gaan we in Velddriel de bouwlocatie Klompenmakerhof II in de eerste versnelling ontwikkelen. Het duurt dus waarschijnlijk wel een decennia voor we aan Zuid toekomen. Maar ooit gaan we er bouwen dat is zeker.


Verplaatsing DSC

Ik ben heel blij dat de provincie akkoord is gegaan met de ruil van een deel van de plancapaciteit van Kerkdriel Zuid met Kerkdriel Noord. Nu wordt door de ambtenaren en collega van den Anker hard gewerkt aan de structuurvisie voor de hele gemeente Maasdriel. Daar zit ook de verhuizing in van DSC. Het nieuwe sportpark ligt immers deels buiten de rode contouren en de locatie moet dus door de provincie akkoord worden bevonden.
Zodra de Stuctuurvisie Plus met de provincie is doorgesproken en akkoord bevonden kunnen we werken aan de verplaatsing van DSC. Maar het gaat de nodige jaren duren. Daarom is het maar goed dat de kunstgrasvelden zijn aangelegd. Ik begrijp van de DSC familie dat de kunstgrasvelden perfect voldoen. Omdat in Kerkdriel zo wat het laatste stukje groen is volgebouwd pleiten onze stedenbouwkundigen ervoor om het vrijkomende DSC terrein voor een beperkt deel wel groen te laten zodat we toch nog iets van een mini park in Kerkdriel gaan krijgen. Ben het daar helemaal mee eens. Financieel maakt het er allemaal niet makkelijker op.


Bouwlocatie Piepelenberg/ Planoform ( Mgr Zwijsenschool)

Planoform heeft de verkoop van Ipperstaete ingetrokken. Ondanks een toegezegde subsidie door het ministerie van VROM. Dat wil wat zeggen. De appartementen waren gewoon weg te groot en te luxe. En een dure maar noodzakelijke parkeerkelder maakte het ook al niet goedkoper.
Planoform heeft het recht om de grond af te nemen. Pas als Planoform van koop afziet dan gaat de grond terug naar de Zwijsenschool, zo heeft de raad beslist. En zo hoort het ook. Maar als betrouwbare overheid moeten we aangegane verplichtingen nakomen. Het woord is dus nu aan Planoform, de projectontwikkelaar van Ipperstaete.


Onze eigen Oost – West Route. De Zandmeren- en Achterdijkroute.

De Achterdijk route is in uitvoering.
Over de Achterdijk route en het aanpakken van Hedel en Ammerzoden Centrum kan ik kort zijn, Die projecten lopen en heb ik overgedragen aan college Verhoeckx voor uitvoering.
De financiën zijn geregeld (meer dan dat!) en met de zeven aanwonenden families is besproken wat we gaan doen. Natuurlijk doet het me pijn dat de aanwonenden aan de Achterdijk boos op me zijn. Ik had de opdracht van de raad om de rondweg Hedel vlot te trekken. We hadden immers voor de tweede keer op rij bij de Raad van State bezwaarprocedures verloren. Daadkracht was noodzakelijk. Hoop dat ik ooit toch op de koffie mag komen als de weg klaar is. We gaan zelfs op verzoek van de aanwonenden duur fluisterasfalt toepassen en er komt een apart wandel-fietspad. Meer zat er gewoon niet in.


De Zandmerenroute

Het echte nieuws in dit blog komt van de Zandmerenroute. Laat me eerst nog eens uitleggen waarom de Zandmeren route zo noodzakelijk is. Hou je vast.
Er is in 2008 een studie opgeleverd incl A) nut en noodzaak van de route en B) de voor- en nadelen van maar liefst 6 verschillende varianten om van de afslag A2/ De Geerden bij de Compostbedrijven, Kerkdriel Centrum en de Zandmeren uit te komen.
Dat was een studie gebaseerd op louter verkeerskundige aspecten.

A) Noodzaak Zandmeren route is meer dan aangetoond

A1)
De studie toonde o.a. aan dat in 2020 met name de Provinciale weg maar ook de Wordenseweg dichtslibben.
A2)
De 4 wegen (Paterstraat, Kerkstraat, Kromsteeg en Hoorzik) naar Kerkdriel zijn in de middeleeuwen aangelegd. Daarna is de wegstructuur nooit meer aangepast. Zij kraken als gevolg van de uitbreidingen de laatste 100 jaar daarom op hun voegen. Terwijl het centrum van Kerkdriel incl. de bouwverdichting als gevolg daarvan nog voltooid moet worden!
A3)
Als de woonwijk Kerkdriel Noord is gerealiseerd gaat veel wijkverkeer via de Kerkstraat naar het Centrum.ƒnDe Kromsteeg wordt, na intensief overleg met de aanwonenden, een 30 km weg met veel obstakels om doorgaand verkeer te voorkomen.
De Kerkstraat raakt door het verkeer van Kerkdriel Noord overbelast
Door het verkeer van de A2 naar Kekdriel Zuid en Kerkdriel Centrum uit de Kerkstraat te halen wordt er dus capaciteit gecreëerd voor het verkeer van Kerkdriel Noord.
A4)
Er gaat teveel composttransport door de Wordensweg en Duitse weistraat enerzijds of via Zellik en Laarstraat anderzijds.ƒnGevaarlijk en belastend voor de leefomgeving.
A5)
De Laarstraat is ook de fietsroute voor de schoolgaande jeugd naar ’s-Hertogenbosch en vice versa. Levensgevaarlijke combinatie van compost-vrachtverkeer en fietsverkeer.
A6)
Verkeerbelasting op Paterstraat van verkeer naar de nieuwe wijk Zandmeren ( Monaco aan de Maas) kan de Paterstraat niet meer verwerken.
A7)
Verkeerbelasting wordt allemaal nog erger als de woonwijken De Akker en Kerkdriel Zuid zijn gerealiseerd.

Kortom over nut/noodzaak van de Zandmerenroute twijfelt geen enkele deskundige. Ook de raad niet.
Behalve Groen Links getuige hun opmerkingen in hun verkiezingsprogramma.

B) De 6 varianten studie.

De commissie Zwaar Verkeer Routes is in 2008 gevraagd naar de studie van de 6 varianten te kijken.
Zij hebben vervolgens 3 varianten als onnuttig geschrapt. Deze varianten leverden geen enkele of veel te weinig bijdragen aan de geschetste problematiek.

Een aanvullende studie op verzoek van Groen Links door DHV heeft aangetoond dat dit tracé geen enkele soulaas biedt. En naar het rijk der fabelen kan worden verwezen.
Leuk voor de mensen die naar Kerkdriel moeten en van Zaltbommel komen maar het tracé biedt geen enkele oplossing voor het massale verkeer dat van de A2 komt.

Vernietigende conclusie adviesbureau DHV over alternatieve route van Groen Links.
“Er kan geconcludeerd worden dat de voorgestelde structuurvariant grote gevolgen heeft voor de verkeerscirculatie. Het verkeer tussen de afslag De Geerden (A2) en Velddriel en Kerkdriel maakt geen gebruik van de beoogde nieuwe route. Verkeer kiest de kortste weg via de Voorstraat (bebouwde kom Velddriel) en Laarstraat (buitengebied).
Het wegencategoriseringsplan zal aangepast moeten worden. Als gevolg van de toe- en afnamen van verkeer is erop meerdere wegen behoefte aan herinrichting. Ook verandert de geluidsbelasting langs diverse wegen, in zowel positief als negatief opzicht. Daar waar bovenmatige toename van geluid is, kan de leefbaarheid in het geding komen en dient minimaal rekening te worden gehouden met geluidreducerende maatregelen.
Het zuidelijke deel van de nieuwe verbinding, tussen Wordenseweg en Laarstraat heeft vanwege laag gebruik geen bestaansrecht”

De MER achtige studie naar de 3 overgebleven tracés

Inmiddels zijn de 3 overgebleven varianten MER-achtig onderzocht.
Dat MER onderzoek is vorige week door het college goedgekeurd om te communiceren met de aanwonenden en grondeigenaren.
Vanavond, woensdag 24 febr, is er een bijeenkomst in de Kreek geweest waarbij alle aanwonenden voor de tweede keer zijn uitgenodigd. De eerste keer was in oktober vorig jaar. Toen hebben we de drie tracés laten zien die we gingen onderzoeken.ƒnWe hebben toen gevraagd of er specifieke onderzoekseisen/verzoeken waren. De resultaten van de studie zijn vanavond gepresenteerd.
Het was een druk bezochte bijeenkomst. Uiteraard heb ik begrip voor de onrust die is ontstaan bij de mensen die aan de Laarstraat en Paterstraat wonen. Het was wel heel opvallend dat op twee stemmen op de Drielewegroute na alle aanwezigen voor de Polderroute waren. Velen hebben gepleit om de route door te trekken tot aan het derde zandgat. Gisteravond, tijdens het lijsttrekkersdebat, bleek Groen Links gelukkig alleen te staan in hun opvattingen dat al het verkeer wel over de Laarstraat en Paterstraat geperst kan worden. Je zou er maar wonen denk ik dan. Hoop dat ik de onrust heb kunnen wegnemen. Uiteindelijk doorlopen we een proces dat tot een gewogen en verantwoorde beslissing zal leiden. Aan de bar werd het zelfs nog gezellig. In één op één gesprekken is het ook makkelijker om het project toe te lichten.
Vanavond hebben we dus de uitkomst laten zien en hebben we de mening van de aanwezigen gevraagd m.b.t. de uitkomst van de MER studie. De gemaakte opmerkingen zijn genotuleerd. Het college zal ze in haar besluitvorming betrekken.


Volgende stap is de tracé keuze maken en de raad vragen om het bestemmingsplan te mogen
voorbereiden.
De 3 tracés zijn ongeveer alle drie even duur. Dus financiën zijn niet bepalend in de keuze.
Na de inspraakavond zal het college een keuze maken uit de drie varianten. Vervolgens zal aan de raad gevraagd worden of zij het met de keuze eens zijn en of de raad akkoord gaat met de volgende fase in het proces. Een detailstudie van het gekozen tracé en het uitvoeren van de voorbereidende studie inclusief het maken van het bestemmingsplan.
Langzaam maar trefzeker gaan we zo stap voor stap ons doel bereiken. Een veilige, file vrije en korte route tussen de afslag van de A2, langs de bestaande compostbedrijven naar de Zandmeren.
En ..gaan we ook weer een beetje terug in de tijd. Kijk maar eens op oude foto’s en kaarten hoe tot aan de dertiger jaren in de vorige eeuw de route liep vanuit Den Bosch naar Driel. Vanaf het veer in Hedel liep de route via de Hoenzadrielsedijk, de Uitingsstraat en de Teisterbandstraat naar het Mgr. Zwijsenplein. De Teisterbandstraat is van oudsher een zeer voorname handelsweg en is dus eeuwen dé aanvoerweg naar het plein geweest. En zal weer in oude luister hersteld worden.

Financieel haalbaar.
Laat u over de financiële haalbaarheid niets wijsmaken, Er zijn al de nodige miljoenen aan subsidie en bijdragen opgehaald. Vele andere subsidie aanvragen zijn en worden ingediend. Inclusief een verzoek om een deel van de 400 miljoen Gelderse NUON gelden vrij te maken voor onze Zandmerenroute.


Laatste nieuws over 2020+

8 maanden kostbare tijd verloren
De visie is in juli 2008 raadsbreed vastgesteld. Daarna zijn we jammer genoeg in een bestuurlijke impasse terecht gekomen. Na veel vijven en zessen mocht ik van de collega’s dan toch projectwethouder 2020+ blijven. Ik vond het nogal een beschamende vertoning om eerlijk te zijn. Die hele impasse heeft maar liefst 8 maanden geduurd. Zegt genoeg denk ik zo. Over geduld gesproken.

Projectbureau heeft hard gewerkt
Inmiddels is er een heus projectbureau. Dat zijn eigen broek moet ophouden door voldoende bouwplannen met winst te gaan realiseren. Gaat ook lukken. Het projectbureau 2020+ heeft inmiddels alle bouwprojecten op hun (on)haalbaarheid beoordeeld. En uitgerekend wat ze opbrengen of kosten. En binnenkort gaat het college prioriteiten bepalen. We kunnen en willen niet alles in één jaar realiseren. Hoeft ook niet.
Het projectbureau heeft ook het dorpsplan Alem en zeer recent Well/Wellsend opgestart. En zijn de eerste twee brede scholen ontwikkeld en op een klein miljoen na financieel veilig gesteld. Het resterend miljoen moet uit aanbestedingsvoordelen komen. Hoop van harte dat dit ook gaat lukken.
In mei weten we meer.
We hebben ondertussen ook een visie ontwikkeld over de kwaliteit van de openbare ruimte IVOR. En we hebben een nieuwe methode vastgesteld hoe we het onderhoud slimmer gaan aanpakken. Met hetzelfde geld een beter niveau gaan halen. Dat noemen we IBOR.
IVOR en IBOR kosten de burger in elk geval geen extra belastinggeld. IVOR gaat werkende weg. Langzaam maar zeker ontwikkelen we zo STERdorpen. Je zou er maar wonen in 2020 in zo’n mooi Maasdriel. We hebben ondertussen ook het mobiliteitsplan vastgesteld waardoor we weten wat er tussen nu en 2020 allemaal moet gebeuren om de mobiliteit en verkeersveiligheid op orde te krijgen.

Businessplan ligt klaar en wacht op het nieuwe college
Inmiddels heeft het projectbureau 2020+ een kompleet businessplan (draaiboek) opgesteld voor de marsroute naar 2020+. Inclusief een financieel masterplan. Inclusief een plan van aanpak wat er moet  gebeuren om dé model gemeente van Nederland te worden voor de kleine Zelfstandige (zonder pesoneel) ook wel Small Business Owner genoemd. Inclusief een plan van aanpak wat er moet gebeuren om de dienstverlening te verbeteren. Inclusief de prioritering van de bouwprojecten.

Dit businessplan 2020+ moet nog door dit college voor kennisgeving worden aangenomen en zal aan de informateur van het nieuwe college worden aangeboden. Het is nu aan het nieuwe college om het businessplan op haar merites te beoordelen en er mee aan de slag te gaan.
Natuurlijk hoop ik dat ik onderdeel van het nieuwe college van Maasdriel mag gaan uitmaken. Mijn tanden mag gaan zetten in het implementeren van alle 2020+ plannen. Als architect van de visie Maasdriel 2020+ wil je er natuurlijk ook graag bij zijn als het gebouw dat je ontworpen hebt gebouwd gaat worden. Geeft voor de opdrachtgever ook de beste garantie dat het volgens tekening gebouwd gaat worden. Die opdrachtgever dat bent u. Inwoner van Maasdriel. En u en niemand anders bepaalt op 3 maart aanstaande wie er aan het roer komt.

Visie 2020+ kost geen extra geld.
Maar nogmaals. De hele 2020+ operatie gaat, als het aan mij ligt, geen extra geld kosten.
De bouwplannen moeten geld opleveren om daarmee de leefbaarheidplannen te financieren.
En als het allemaal financieel wat tegenzit dan doen we maar wat langer over het hele 2020+ plan.
Het heet immers niet voor niets 2020PLUS.
Ik hoop echter wel dat wie er ook aan het bewind komt in Maasdriel de doelen van 2020 niet verlaten worden onder financiële druk. Hooguit de tijdshorizon verschuiven.


Financiën van Maasdriel zijn op orde.

Laat u niets wijsmaken en al helemaal niet bang maken. Onze financiën zijn op orde. Vorig jaar hebben we meer dan 1.0 miljoen over gehouden. Als wethouder financiën ben ik trots op dit resultaat.
Ja, wij letten ook op de kleintjes. In dit jaar 2010 hebben we zelfs onze gemeentelijke belastingen verlaagd. Ik weet het niet zeker maar we zouden wel eens de enige gemeente in Nederland kunnen zijn. Kijk daar hoor je niemand over. Jammer.
We hebben zelfs al onze 23 miljoen Reserves en Voorzieningen opnieuw in kaart gebracht en opnieuw gerangschikt. Inmiddels vastgesteld door de raad.

Ja, we moeten nog zo ongeveer meerjarig elk jaar € 300.000 bezuinigen. Ik denk dat we die € 300.000 gevonden hebben door vanaf nu de projectontwikkelaars en woningstichtingen voor nieuwe bestemmingsplannen alle gemeentelijke kosten te laten betalen.

Het enige dat dan nog als onbekende boven de markt hangt is de grote rijksbezuiniging die op ons afkomt. Volgens de meest recente berichten zou het geen drie miljard maar één miljard zijn wat de gemeenten op hun bordje krijgen. Als dat klopt gaat het voor Maasdriel over 1.0 miljoen. Een hoop geld op 7.5 miljoen loonsom en 27 miljoen totaalomzet.

Zo’n bezuinigingsoperatie vraagt om een college dat er SAMEN voor wil gaan. Een hecht team dat elkaar blindelings vertrouwt. Daarom heb ik aan Samen Sterk Maasdriel het advies gegeven om bij de komende onderhandelingen niet alleen naar de partijen te kijken waar mee samengewerkt wordt maar vooral naar de professionele kwaliteit. Vooral als het gaat stormen komt het er op aan om stuurlui aan boord te hebben met ervaring. Die van wanten weten.


Genoeg Plannen. Nu aan de slag!

Dat is de werktitel van het verkiezingsprogramma van Samen Sterk Maasdriel voor de periode 2010-2014.
Als u mijn weblog tot hier toe gelezen heeft ( mijn complimenten hoor) hoef ik u niet uit te leggen waarom ik het zo van ganser harte met deze werktitel eens ben. Ik ben een doe manager. Altijd al geweest. Heb de afgelopen drie jaar met al mijn ambtenaren hard gewerkt om alle plannen op tafel te krijgen. Dat is gelukt. En was nodig. Je kunt geen gebouw bouwen zonder tekeningen. Maar nu is het welletjes. Als doe manager en als doe mens wil ik nu graag als uw doe-wethouder aan de slag. Voor Maasdriel wel te verstaan. Ik woon er zelf niet meer, maar mijn hart is er altijd blijven wonen !

Hopelijk tot mijn volgende weblog. Maar dan moeten we eerst de uitslagen van 3 maart afwachten. Ga in elk geval wel stemmen.

Ton Verachtert

Wethouder van o.a.

Financiën, Grondzaken incl. alle WVG gebieden, Verkeer en Vervoer, Waterstaat (tussen de dijken) automatisering/ICT
Project wethouder van o.a.
2020+, Kerkdriel Noord, De Akker, Ruimte voor MAASdriel, Kampen Noord, Triangel/A2 en IVOR


<< terug naar weblog